Tommy

 • Portfolio
 • Portfolio
 • Portfolio
 • Categorie: Succesverhalen hond
 • Naam: Tommy
 • Soort dier: Hond
 • Geslacht: Reu
 • Ras: Kruising herder
 • Leeftijd: 9 jaar
 • Gecastreerd/Gesteriliseerd: Gecastreerd
 • Gechipt: Ja
 • Gechipt: Ja
 • Kan bij katten: Onbekend, reageert er buitenshuis niet op
 • Kan bij honden: Ja, binnenshuis wel met stabiele, rustige hond(en)
 • Kan bij kinderen: Nee
 • Speciale zorg: Gevoelige darmen, maar op droogvoer doet hij het goed
 • Kan alleen thuis zijn: Ja
 • Kan mee in de auto: Ja, dat is echt een feest
 • Basiscommando's:
 • Zindelijk: Ja
 • Waaks: Ja
 • Loslopen: Ja

7 mei 2021
Helaas heeft de eigenaresse moeten beslissen Tommy terug te brengen naar het asiel die Tommy uit Bulgarije heeft gehaald. De omstandigheden thuis laten niet meer toe hem nog langer te houden. We wensen Tommy het allerbeste toe en dat er zich maar heel snel alsnog een gouden mand mag aandienen.

LET OP: wij bemiddelen slechts voor Tommy, hij is dus niet aan de stichting overgedragen. Wij helpen de huidige eigenaresse met het vinden van een gouden mand.

1 mei 2021
Via onze dierenarts zijn wij in contact gebracht met de eigenaresse van deze prachtige Bulgaarse heer genaamd Tommy. Tot haar verdriet moet zij op zoek naar een nieuw huisje voor hem, omdat in haar eigen gezin/situatie Tommy niet tot zijn recht kan komen.

Een klein jaar geleden is hij vanuit Bulgarije naar Nederland gekomen (geschiedenis onbekend). Slechts 2 weken daarna is hij door zijn huidige baasje geadopteerd. Hij kwam terecht in een levendig gezin van een moeder en haar 2 dochters. In het begin ging het allemaal zeer voorspoedig, totdat op begon te vallen dat hij wel erg veel/heftig hijgde. Na heel veel verschillende onderzoeken (van hart tot alvleesklier tot gebitsreiniging/tanden trekken) kon de dierenarts niet anders concluderen dat Tommy lichamelijk dik in orde was … op zijn gewicht na. Hij is wel wat te zwaar, waar het vele hijgen absoluut een gevolg van kan zijn. Na van alles geprobeerd te hebben (vleesvoer zorgde voor diarree, op speciaal dieetvoer viel hij niet af) kwam Tommy’s baasje erachter dat hij het gewoon goed doet op brokken. Geen poespas dus, gewoon lekker simpel. Afvallen lukt overigens nog steeds niet, ondanks dat zijn baasje heel strikt is in het afwegen van het voer. Tommy’s leeftijd zal hierin zeker een rol spelen, want het gaat allemaal niet super snel en super energiek meer. Zijn kromme rechter voorpoot remt hem ook enigzins, hoewel hij er absoluut geen pijn aan heeft. Wat er ooit met zijn voorpoot gebeurd is, is ook niet bekend. De dierenarts geeft echter aan dat hij er geen last van heeft.

De eindconclusie voor wat betreft zijn gezondheid is dus erg positief, echter in zijn gedrag begon naar voren te komen dat hij toch wel een gebruiksaanwijzing heeft. Iets wat heel logisch is bij een (straat/terrein)hond uit het buitenland, want hun leven is vele malen harder dan van de honden hier in Nederland. Wij waarschuwen mensen hier ook altijd voor: ga niet alleen voor het mooie smoeltje, reageer niet alleen op je eigen gevoel dat het zo zielig is, maar informeer .. informeer .. informeer. Weet waar je aan begint!
In Tommy zien wij dan ook een exacte kopie als in een ander buitenlands hondje die wij al eens overgenomen hebben (Lola). Hij heeft zijn rugzak met exact dezelfde gebruiksaanwijzing gevuld, nl: respecteer mijn persoonlijke ruimte, geef mij de tijd, de rust en de ruimte en leid mij vriendelijk doch zeker.
En daar schuurt het voor het huidige gezin nu juist. Vooral binnenshuis is hij heel alert en hapt hij naar iedereen (behalve de eigenaresse en de oudste dochter) die iets overwachts doet en/of te dicht langs hem heen loopt. Eén van de dochters en visite hebben het al eens moeten ontgelden, hoewel hij niet doorbijt. Hij gebruikt gewoon niet meer de waarschuwingssignalen (lip optrekken, terugtrekken, grommen), maar hapt als waarschuwing. Natuurlijk maakt dat indruk op je en dan is het heel moeilijk om daarna niet bang te zijn.
Onze verwachting is echter, dat naarmate hij steeds vertrouwder raakt bij zijn nieuwe baasje(s), hij zal leren dat hij niet zo alert hoeft te zijn. Dat (onverwachtse) aanrakingen en bewegingen geen pijn doen en dat iemand dicht langs je heen kan lopen zonder dat er wat ergs gebeurd.
Goed om te weten is dat Tommy buitenshuis werkelijk een voorbeeldige hond is. Het is super sociaal, vriendelijk en stabiel naar andere honden toe en opvallend genoeg mogen mensen hem dan wel aanhalen. Wij hebben dit zelf mee mogen maken, aangezien wij met de eigenaresse en onze honden een lange wandeling hebben gemaakt.

Kort door de bocht conclusie: wij zoeken een rustig en stabiel gezin zonder kinderen, die een middelgrote hond goed leiding kunnen geven. Hij heeft veel tijd, ruimte en rust nodig om te wennen en te leren wat een gezinsleven in houdt. Als hij eenmaal door heeft hoe fijn het is om omgeven te worden met liefde en aandacht, dan heeft u een ongelooflijk leergierige (ja echt, ondanks zijn leeftijd) knuffelbeer aan hem. Want knuffelen doet hij echt heel graag.

Goed om te weten:
– De dierenarts tolereert hij, maar hij heeft wel 1 x gehapt. Voorzichtigheid is dus geboden.
– De trimmer is 2 x goed gegaan, maar de laatste keer heeft hij naar haar gehapt. Muilkorf is dus aan te raden.
– Hij vindt het heerlijk om te wandelen, maar in een rustig tempo en niet veel langer dan 45 minuten. Beweging is gezien zijn gewicht wel echt belangrijk!
– Is goed te trainen met lekkere snoepjes, heeft inmiddels zit, af en rol geleerd.
– Gaat het water in, maar zwemmen gaat dan weer een brug te ver.
– Is heel graag in de tuin, dus wij zoeken iemand met een tuin.
– Komt alleen op uitnodiging op de bank/bed en knuffelt dan graag.
– Voor nu lijkt het erop dat hij zich voornamelijk op 1 persoon binnen het gezin richt, die alles met hem kan. De eventuele andere gezinsleden moeten eerst wat alerter zijn.
– Is bench gewend.
– Gedraagt zich goed aan de lijn, ook als hij andere honden of katten ziet.
Opvallend: buitenshuis kunnen mensen hem gewoon aanraken/aaien, in tegenstelling tot ons verhaal over hoe hij binnenshuis reageert.

Mocht u degene zijn waar wij naar op zoek zijn, neemt u dan vooral contact met ons op. Graag via ons telefoonnummer 06-24667348 of ander via ons mailadres adoptiehond@zuiderzeezwerfdieren.nl.