Onbekend maakt onbemind. Hier bij de stichting hebben wij met enige regelmaat dieren die erg lief zijn maar moeilijk plaatsbaar wegens vooroordelen. Een van die vooroordelen is FIV (in de volksmond kattenaids genoemd). Op deze pagina hebben we wat informatie staan over FIV bij katten. Voor nog meer informatie kunt u ook terecht op de website van www.stichtingkattenbos.nl.
Wat is FIV?
FIV is een virus die het immuunsysteem van katten beïnvloedt. Het is een virus dat langzaam het afweersysteem van de kat aantast. Dit betekent echter niet dat alle katten ziek worden. Van veel katten met FIV is het vaak niet eens bekend dat zij besmet zijn.
Zowel de katten die ziek worden als de katten die niet ziek worden hebben vaak een lang en gelukkig leven. Bij katten met FIV is het wel extra belangrijk om de kat gezond te houden en bij problemen snel te behandelen.
Wat we wel vaak zien is dat katten met FIV vaak een slecht gebit. Dit betekent niet dat elke kat met een slecht gebit FIV heeft.
Overdraagbaarheid
FIV is alleen overdraagbaar van kat op kat en alleen via het bloed. Besmetting gebeurt via de bloedbaan. Een diepe bijtwond (door vechten) is meestal de oorzaak. Een andere mogelijkheid is door moeders die hun ongeboren kinderen besmetten.
FIV kan niet verspreid worden via aaien, knuffelen, etensbak, kattenbak enz. Het kan ook niet overgedragen worden op mensen, honden en andere dieren.
Besmetting voorkomen
Om te zorgen dat een kat met FIV geen andere katten besmet is het belangrijk dat de kat niet lost buiten komt. Na castratie is de drang om te vechten over het algemeen weg, maar ook dan is er een te groot risico op besmetting bij het buiten los lopen. Een goede optie om een kat met FIV toch te laten genieten van de buitenlucht is een afgesloten tuin of balkon. Voor ideeën kun je terecht op onze pagina over een afgezette tuin.
De katten getoond op de foto’s zijn allemaal katten met FIV.